26 Şubat 2011 Cumartesi

SitePiyango Hakkında Bir İnceleme

Bir süredir neler oluyor takip edemiyorum, malum vizeler sınavlar işler derken günün nasıl geçtiğini bile anlayamıyorum. Ancak dün bir iki yerde SitePiyango'dan bahsedildiğini gördüm. Bunlardan benim için en manidar olanı teknoblogo.com'un friendfeed üzerinde yaptığı SitePiyango incelemesi oldu. Post biraz uzun, oturup okuyacak zamanınız yoktur, o yüzden ben size bir özet geçeyim :

teknoblogo.com 24 kasım 2010 günü SitePiyango'yu kazanmış ve gün sonunda SitePiyango'nun kendisine nasıl bir avantaj sağladığını incelemeye almış. Sonuçlar şu şekilde :

Genel Ziyaretçi Sayısı


Aşağıdaki grafikte sitenin aldığı ziyaretçi sayısını görüyoruz, normalde 60 civarı seyreden genel ziyaretçi sayısı, 24 aralık günü sayı 128 gibi bir rakama ulaşmış.



Sitenin sahibi incelemesini yaparken durumu "24 Aralık'ta grafikte çok büyük bir sıçrama olduğunu söyleyemem" şeklinde ifade etmiş.

Tekil Ziyaretçi Sayısı


Burada güzel haberler var. Normalde günde 30~40 arasında değişen ziyaretçi sayısı birden 112 ye fırlıyor.



Malumunuz, tekil ziyaretçi sayısı sizin sitenizi o gün kaç farklı kişinin ziyaret ettiği manasına geliyor. Bu da sitenizi beğenip takip etmeye başlayacak sadık kullanıcılarınızın oluşma ihtimali demek. Bu noktada şöyle bir eleştiri yapılmış :

SitePiyango.com ziyaretçilerini doğrudan sitenize yönlendirdiği için daha önce sitenizi keşfetmemiş olanların, sitenizi keşfetme ihtimali artıyor. Ancak sitepiyango.com ziyaretçileri genel olarak sitelerini tanıtmaya endeksli oldukları için sizin sitenizle çok fazla vakit geçirmeden doğrudan SİTENİ EKLE linkine tıklıyorlar.

Ancak arkadaş buradaki eleştiriyi yaparken yanılıyor. Kazanan siteye gönderilen ziyaretçilerin sadece çok küçük bir bölümü kendi sitesini eklemek isteyen kişilerden oluşuyor.

Peki SitePiyango üzerinden gelen ziyaretçiler nereden geliyor ? Hemen 24 aralık gününün katılımcı verileri ne bakalım.



Halihazırda, teknoblogo.com SitePiyango'nun sergisindeyken, o günün çekilişini kazanmaya çalışan siteler, katılım kuponu kazanmak uğruna bolca ziyaretçi göndermişler. SitePiyango üzerinden gelen trafiğin kaynağı burası. Bu linkler üzerinden gelen kişilerin sitelerini eklemeye geldiklerini söylemek imkansız zira; katılımcılar, arkadaşlarını veya kendi sitelerine gelen ziyaretçileri SitePiyango sitesine, dolayısıyla kazanan siteye sokmaya çalışıyorlar. Bu da çok farklı insanların kazanan siteye yönlendirilmesi demek.

Sekme Oranı (Bounce Rate)


Yukarıda belirtilen sebepten ötürü, SitePiyango üzerinden gelen ziyaretçilerin büyük bir çoğunluğu açık konuşmak gerekirse öncelikle nerede olduğunu anlamak ve daha sonra girmiş olduğu siteyi incelemek üzere harekete geçiyor. Bu yüzden evet grafiklerde belli bir miktar oynama beklentisi içinde olsam da. Sitenizini değerini düşürecek bir dalgalanmaya yol açacağını sanmıyorum. Zira yapılan inceleme de iddamı destekler şekilde :



Sonuç


Bu yazının sonuna gelirken hem teknoblogo tarafından yapılan incelemeyi özetlemiş oldum, hemde bazı yanlış anlaşılmaları açıklamaya çalıştım . Lütfen siz de SitePiyango hakkında, bu yazı hakkında yorum yapmaktan, tartışmaktan çekinmeyin.

Unutmayın, :)
  • SitePiyango'yu kazanmanız sadece anlık trafik artışı anlamına gelmez. Yeni insanların sitenizi keşfetmesi anlamına gelir.
  • SitePiyango'ya katılmak, Bounce Rate'inizi arttırmaz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yazan eller dert görmeye