9 Kasım 2011 Çarşamba

Facebook hesabınızı kapatmak için üçyüzyetmişsekiz sebep

Bir zaman öldürgeci olarak FacebookÖğretmenlerin çocuklara not vermek için tuttuğu defterler vardı ben ilköğretime devam ederken. Bu defterde ad ve soyadının yanında bir de vesikalık fotoğraf olurdu ki öğretmen not verirken o çocuk sınıfta ne kadar aktif ne kadar uyumsuz hatırlayıp ona göre not verebilsin. İşte bu deftere Face Book deniyormuş Amerikan illerinde. Facebook'un asıl amacı bu şekilde ortaya çıkmış: tanıdıklara ulaşabilmek için bir sanal bir yüz defteri oluşturmak. Buraya kadar her şey normal ve kullanılabilir iken daha sonra gerçek sosyal hayatın sanal bir kopyası olmaya çalışan Facebook bokunu çıkartmış ve tam bir zaman terminatörü olarak hayatımızda yer etmiş. Hemde öyle bir girmiş ki bir kere elini veren kolunu kaptırıyor.

Hala arada bir el alışkanlığı ile adres çubuğuna fa.. yazıp dursam da sonunda Facebook hesabımı başarılı bir şekilde dondurmayı başardım. 4 gündür temizim sayılır :) Sonraki aşama ise hesabı tamamen kapatmak. (Evet tamamen kapatmak mümkün şuradan: ) Peki ne değişti hayatında? diye soracak olursanız şu şeylerden kurtulduğumu söyleyebilirim:
  1. Arada bir beni içine çekip saatlerimi alan, yetmezmiş gibi beni belli periyodlarda tekrar gelmeye zorlayan oyunlar.
  2. Birden bire kendini hiç tanımadığı insanların fotoğraflarına bakarken bulmalar.
  3. Üye olmadığım halde Düşsel avuntular, sikimsonik hüzün treni, KopuqLaR gibi sayfalardan gelip bir şekilde önüme düşen iletiler, fotoğraflar, videolar.
  4. Facebook üzerinden kamuya fayda sağladığını zanneden mallar: Profil fotoğrafı değiştirerek terör lanetlemeler. Hz. Muhammed için sekiz saatte bir milyon olalım adlı etkinlikler.
  5. Gerçekten cevap vermem gereken bir etkinlik ya da paylaşım olduğu zaman salak salak videolara dalıp reaksiyon göstermeyi unutmalar.
  6. Bol küfürlü ya da pornografik imalı bir şeyler paylaştıktan bir hafta sonra; paylaşılan şeyin şeyin yenge anne baba tarafından görüldüğünü fark etmeler.
  7. Tamam toplaşırsanız kesin beni de çağırın dediğim arkadaş toplantılarına ait fotoğrafların karşıma çıkması gibi olaylar.
  8. Sevgili olunma yolunda karşı cinsten gelen ilk talebin Facebook'daki ilişki durumunu değiştirmem olması. İlişkiyi reklam filmi tadında yaşamaya zorlanmak.
  9. Hayatımda neler oluyor anlatmak istediğimde Facebook'un beni kendi içine çekmesi (gel diyor tanıdığın bütün insanlar bende gel...), bütün ilhamın bir Facebook iletisine harcanması.
  10. ...
  11. ...

Sözün özü Facebook, yaraması gereken işten başka her işe yarıyor olduğu için hesabımı kapattım. Kapalı tutmayı da düşünüyorum. Şimdi çıkmam gerektiği için yazıyı burada bırakıyorum ancak siz kendi sebeplerinizi yorum olarak yazabilirseniz sevinirim. 378'e tamamlamak lazm listeyi :)

2 yorum:

  1. Son derece haklı bir yazı. Bende 3 ay önce yaptım bu işi. Kapattım bir daha açmamak üzre. Ama sektör maalesef tekrar soktu. Fakat kullanmıyorum. Sadece girip api kodunu alıp çıkıyorum =) ve testlerde kullanıyorum. Gerisinde hiç bir işe yaramadığı gün gibi ortada. En azından faydalı bir işe yaramadığı kesin.

    YanıtlaSil
  2. Eski sevgilin yada küstüğün arkadaşın hangi üniversiteyi kazanıp hangi şehre gittiğini göremez merakından çatlar bizde tatmin oluruz

    YanıtlaSil

Yorum yazan eller dert görmeye